V Schladmingu slávnostne otvorili MS v alpskom lyžovaní

05.02.2013 Celý región

Schladming 4. februára (TASR) - Ceremoniálom s mnohofarebnou svetelnou projekciou v pondelok večer v rakúskom Schladmingu slávnostne otvorili 42. MS v alpských lyžiarskych disciplínach.

Všetkým zúčastneným na tomto svetovom šampionáte želám úspech, ale aj závbavu a potešenie na najväčšom sviatku lyžovania v tomto roku," povedal v príhovore šéf Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) Gian Franco Kasper.

Úvodnou disciplínou majstrovstiev sveta bude v utorok predpoludním super-G žien. Na šampionáte sa predstaví desať slovenských reprezentantov.

V poradí už 42. MS v alpských lyžiarskych disciplínach štartujú súťažne v utorok. A hoci program šampionátu kopíruje predchádzajúci, vedenie FIS sa predsa v niečom poučilo - z (ne)programu pred vrcholným podujatím. Naháňačky univerzálnych zjazdárov a zjazdárok sa skončili.

Ide sčasti aj o riadne "nemeckú" záležitosť a teda je zrejmé, že skúsenosť z roku 2011 neostala visieť kdesi v poloprázdne. Počasie na Veľkom Arberi pri Zwieseli pred dvoma rokmi na začiatku februára riadne vyvádzalo a napokon sa musela súťaž Svetového pohára v obrovskom slalome ísť až v nedeľu. Toto preloženie bolo mimoriadne kontroverzným rozhodnutím. Už v utorok mali ženy na MS na programe super-G a hoci sa výpravy v do Garmisch-Partenkirchenu presúvali ešte v tento deň a v rámci jednej krajiny, pretekárkam zostal jediný pondelok na oddych, tréning, technickú i taktickú prípravu.

Pritom viaceré popredné obrovské slalomárky mali obrovské ambície aj v super-G, nehovoriac o univerzálkach ako rodáčka z Ga-Pa Maria Rieschová. Nemecká hviezda, medzitým už ako vydatá s druhým priezviskom Höflová, si preloženú súťaž nemohla dovoliť vynechať, lebo predtým v piatok domáce obecenstvo na Arberi sklamala vypadnutím v slalome. Štartovala aj s chorobou dýchacích ciest, ktorú mala radšej od soboty dva dni vyležať. Lebo hoci na svetovom šampionáte vo svojom rodnom mestečku robila čo mohla, na vytúžený titul jej oslabený organizmus výkony nepodal. Pravda, nešlo len o nemeckú lyžiarku. Kým niektoré zjazdárky sa zbalili už v sobotu a dali prednosť príprave v dejisku šampionátu, Rakúšanky nie, lebo pre ne bola generálka v obrovskom slalome zároveň internou kvalifikáciou do národnej kvóty šampionátu...

A tak sa ide prvý šampionát, na ktorý zjazdárski funkcionári dopriali štartujúcim viac dní voľna. Poslednou predšampionátovou súťažou Svetového pohára bol utorňajší paralelný slalom v Moskve. V Schladmingu sa začína teda presne o týždeň superobrovským slalomom žien. Ak vlani bolo nemecké stredisko akurátnym bodom stretu alpských kultúr, tak teraz je rakúsky rezort azda najkomplexnejším miestom na pretekárske "sympózium" početných zjazdárskych tímov Rakúska, Švajčiarska, Francúzska, či Talianska, pričom na úpätie svetoznámeho kopca Planai v štajerských časti Álp tiahnu aj severské lyžiarske "kmene" zo Švédska a Nórska. Má to byť masová šou v precíznych germánskych štruktúrach.

Očakáva sa 400 tisíc divákov

Že je Rakúsko alpská veľmoc so všetkým, čo k tomu patrí, o tom svedčia nasledujúce údaje a informácie zo zdrojov tamojšej tlačovej agentúry APA. Očakáva sa 400 tisíc divákov v mestečku, ktoré má len 4 a pol tisíc obyvateľov. Skúsenosti s organizovaním zjazdárskeho sviatku siahajú do roku 1982, keď vtedajšie MS "stáli" v prepočte 70 miliónov eur, teraz sa rozpočet rátal na stovky tisíc eur. Na tratiach sa roztiahlo 50 kilometrov bezpečnostných bariér a televízne vysielanie zabezpečí 40 prenosových kamier.

Nielen Schladming a okolie, ale celá krajina mohutne žila blížiacim sa podujatím, denníky vydávali reportáže viacero dní na množstve strán, nehovoriac o prílohách v štýle magazínov. Nikto ani len nepripúšťa problémy s preparovaním svahov, naopak odborníci oceňujú "šampionát krátkych tratí". Všetko podstatné sa udeje na jednom širšom kopci a všetci majstri sveta sa budú tešiť v jednom a tom istom cieľovom priestore. Vyše 500 dobrovoľníkov bude v nemeckom a anglickom jazyku oslovovať návštevníkov, aby triedili odpad. Schladming očakáva až do ston odpadu. Nápoje sa predávajú len v plastikových pohároch a zálohované dvoma eurami.

Príde Merkelová, Putin aj Schwarzenegger

Rakúsko, aj keď nepatrí medzi svetové veľmoci, zatieňuje väčšinu sveta aj hustotou prominencie na vrcholných lyžiarskych akciách. Na MS sa "dostavia" okrem iných osoby s týmito slávnymi priezviskami - Merkelová, Putin, Depardieu, Schwarzenegger, Beckenbauer, so svojou hudobnou skupinou aj Kevin Costner. No ale drvivá väčšina návštevníkov sa bude zaujímať najmä o Aksela Lunda Svindala, Marcela Hirschera, Tinu Mazeovú a Lindsey Vonnovú. To sú potencionálni hrdinovia MS, keďže majú "nárok" myslieť na zlato v troch až štyroch súťažiach. Pritom každá disciplína má ešte aj špeciálny okruh favoritov, slalom žien aj v osobe Slovenky Veroniky Velez-Zuzulovej.

Po tretí raz v histórii sa uskutočnia kvalifikácie v oboch technických súťažiach mužov. V hlavnej súťaži budú mať účasť automaticky istú iba 50 renkingovo najvyššie postavení pretekári, o ďalších 25 štartujúcich rozhodnú doplňujúce boje. Takéto nóvum v obrovskom slalome priniesol šampionát 2007. Predtým na vrcholných podujatiach v technicky najťažšej alpskej disciplíne štartovalo viac ako sto pretekárov a organizátori nemali dostatok času na preparovanie tratí.

Štvrtýkrát v histórii sa v novom šate predstaví súťaž zjazdárskej všestrannosti. Klasickú kombináciu už definitívne (s výnimkou pretekov SP mužov v Kitzbüheli) vystriedala superkombinácia, to znamená, v zjazde sa nejdú dve, ale iba jedno slalomové kolo. Štvrté vydanie súťaže družstiev sa nepôjde na konci šampionátu, ale 12. februára, pred kompletným točivým programom a za účasti Slovenska.

Program MS:

utorok 5. februára:
11.00 super-G, ženy

streda 6. februára:
11.00 super-G, muži

piatok 8. februára:
superkombinácia, ženy
10.00 zjazd
14.00 slalom

sobota 9. februára:
11.00 zjazd, muži

nedeľa 10. februára:
11.00 zjazd, ženy

pondelok 11. februára:
superkombinácia, muži
12.00 zjazd
18.15 slalom

utorok 12. februára:
17.00 družstvá

štvrtok 14. februára:
10.00/13.30 obrovský slalom, ženy

piatok 15. februára:
10.00/13.30 obrovský slalom, muži

sobota 16. februára:
10.0/13.30 slalom, ženy

nedeľa 17. februára:
10.00/13.30 slalom, muži
 

Vyberte región